Adblue Nedir ?

AdBlue Nedir?
Öncelikle AdBlue aslında bir marka adı, içeriğine bakıldığında “su bazlı üre çözeltisi” şeklinde özetleniyor. Bu çözelti, piyasadaki en büyük üretici AdBlue olduğu için, dünyanın pek çok yerinde marka adıyla anılıyor; selpak-peçete ilişkisi gibi bir nevi…


Yüzde 32.5 temizlenmiş üreden ve yüzde 67.5 sudan oluşan AdBlue’nun amacı ise en genel tabirle “SCR (Selective Catalytic Reduction) sistemine sahip araçların egzozundan çıkan zararlı gazların salınımını azaltmak; yani emisyon oranını düşürmek”. AdBlue önceleri ağırlıklı olarak kamyon, tır, yolcu otobüsleri gibi ticari araçlarda kullanılıyordu. Mercedes ve Volkswagen’in kimi binek arabalarında da yine bir süredir AdBlue kullanılıyor. Ancak Euro 6 emisyon standartları gereği günümüzde çok daha fazla sayıda binek araç, AdBlue desteğini alıyor. Bu noktada AdBlue’nun Euro 6 emisyon standartları sebebiyle büyük önem kazandığını söyleyebiliriz. Nitekim Euro 6 emisyon standartlarına göre NOx gazları 0.4g/kWh üzerine çıkmaması gerekiyor. AdBlue sayesinde çevreye oldukça zararlı olan NOx gazları kısmen de olsa elimine edilmiş oluyor. Zaten bu yüzden kullanım alanı giderek artıyor ve çok daha fazla karşımıza çıkıyor.

 Aracınızı genel bakım için servise verdiğinizde AdBlue tankı da dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapabiliyorsunuz. Bir başka deyişle AdBlue deposunu doldurmak için sizin nasıl yapıldığını bilmenize ya da ekstra bir şey yapmanıza gerek kalmıyor. Ancak yine de aracınız AdBlue’nun bitişine dair bir sinyal veriyorsa, benzinliklerde karşınıza çıkacak AdBlue bidonlarından satın alabilirsiniz. Dünya çapında çok fazla AdBlue istasyonu mevcut değil, dolayısıyla bir istasyona yaklaşıp AdBlue pompası ile deponuzu dolduramıyorsunuz. Bunun yerine benzinliklerdeki bidonlardan alıp AdBlue tankınızı doldurmanız gerekiyor. Ancak bu işlem de gözünüzü korkutmasın; zira talimatları takip ederseniz, oldukça basit bir işlemden bahsediyoruz. AdBlue fiyatı ise araç yakıtlarına göre çok daha uygun; genelde litresi 1 lira civarında oluyor. Ancak bu fiyat 2018 verilerine ait, zaman içinde çeşitli nedenlerle değişebilir.